vineri, 23 ianuarie 2015

Împreună putem încerca să spălăm una dintre petele de rușine de pe chipul României…


Una dintre cele mai importante clădiri din istoria României zace înecată într-un ocean de mizerie și uitare. Este vorba despre locul în care, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, s-a hotărât Unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei. Clădirea se află în Centru Vechi al Bucureștiului, pe strada Smârdan, la numărul 39 și, pe vremuri, adăpostea Hotelul Concordia.
Iar dacă în 1859 arăta astfel…
Proclamarea Unirii - pictură de Theodor Aman
Proclamarea Unirii – pictură de Theodor Aman
Hotelul Concordia, curtea interioară
Hotelul Concordia, curtea interioară
“Hotelul Concordia a fost construit în anul 1852 și avea 90 de camere. În anul 1884, un mare incendiu a izbucnit în strada Smârdan. Hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fănuță, a luat foc și a ars în mare parte. Refăcut, hotelul a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, prin 1901-1902. Concordia a funcționat până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în timpul comunismului a fost administrat de ICRAL și repartizat oamenilor muncii. După 1989, imobilul a fost câștigat în instanță de un cetățean străin, care l-a vândut imediat firmei Ro Naturstein SRL în octombrie 2003.  Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București – la nr. crt. 2025.” (Wikipedia)
În încercarea de a pune capăt acestei stări de fapt rușinoase, un grup de patru intelectuali români – academician, prof.univ.dr. Răzvan Theodorescu, Prof.univ.dr. Alexandru Radu, Prof.univ.dr. Bogdan Murgescu și Conf.univ.dr. Adrian Niculescu – au lansat o petiție online adresată Primarului General al Capitalei:
Cu un an în urmă, am adresat o petiţie Primarului General al Capitalei, dl. Sorin Oprescu, privind recuperarea istorică a fostului hotel Concordia, din strada Smârdan 39, locul în care s-a înfaptuit Unirea Principatelor Moldovei şi Ţării Româneşti, prin cea de-a doua alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în urmă cu 156 de ani.
În urma petiţiei noastre, susţinută de sute de semnături, Primăria Capitalei a luat unele măsuri ce păreau să fie începutul acţiunii de salvare a hotelului Concordia. Ulterior, din păcate, nu s-a mai întâmplat nimic.
Este motivul pentru care, la un an distanţă, revenim cu petiţia noastră prin care cerem autorităţilor îndreptăţite, în primul rând Primarului General al Capitalei, să ia toate măsurile necesare pentru reintroducerea hotelului Concordia în circuitul public, în acord cu semnificaţia sa excepţională pentru istoria României. Numai în felul acesta se va putea asigura păstrarea memoriei momentui istoric al naşterii statului modern românesc.
Totodată, în chip simbolic, chemăm toţi susţinătorii acţiunii noastre să fie prezenţi pe 24 ianuarie 2015, orele 12, în faţa clădirii fostului hotel Concordia din strada Smârdan 39. Invitaţia noastră este adresată, deopotrivă, Primarului General al Capitalei, dl. Sorin Oprescu.